GRÓFKA MARICA

Opereta v troch dejstvách v slovenskom jazyku.
Grófka Marica je jednou z najhranejších a najobľúbenejších operiet. 

Príbeh libretistov Brommera a Grunwalda sa odohráva v idylickej rezidencii jednej balkánskej ríše, kde sa spieva a tancuje čardáš: schudobnený šľachtic Tasillo je zamestnaný ako správca statku bohatej grófky marice. Tá svojho vidieckeho zamestnanca ani nepozná. Keď však znenazdajky navštívi svoje panstvo, kde chce na chvíľu uniknúť pred zástupmi nápadníkov, dôjde k osudovému stretnutiu. Zdá sa, že po počiatočnom „škádlení" nebude „obyčajnému" správcovi a bohatej grófke nič stáť v ceste, keby..., keby nenastala komplikácia... O tom, že sa všetko na dobré obráti, nemôže byť pochýb. Veď sme v jednej z najpopulárnejších Kálmánových operiet... Príťažlivé tanečné melódie a rytmy, piesne „Nás čaká Varaždín, Hraj Cigán" a ďalšie, to je Grófka Marica.

 

I. dejstvo. Pred vidieckym sídlom (kaštieľom) grófky Marice
Tasilo zadĺžil rodinný majetok a na veno svojej sestry chce zarobiť inkognito ako správca majetku grófky Marice. Gróf Populescu organizuje privítanie Marice a oznamuje, že sa uskutočnia jej zásnuby. Marica spresňuje, že bez snúbenca. Pozornosť Marice však vzbudzuje jej nový správca. V sprievode Marice je aj Tasilova sesra Líza. Tasilo ju prosí, aby inkognito neprezradila. Marica prezrádza priateľke Ilone, že zásnuby sú fingované. Aby odradila neustále ponuky na sobáš, dala do novín oznámenie o zásnubách s Kolomanom Županom - postavou z operety Cigánsky barón. Je však šokovaná, keď na zásnuby prišiel trochu prostoduchý muž, s menom Koloman Župan. Marica posiela Tasilovi fľašu vína a on si uvedomuje, že už nepatrí do nóbl spoločnosti. Marica mu dáva výpoveď a Populescu pozýva spoločnosť do baru. Odchod pribrzdí Cigánka, ktorá Marici veští veľkú lásku. Marica výpoveď ruší a ostáva v kaštieli.

II. dejstvo. Sála v kaštieli.
Do Kolomana Župana sa zaľúbila Líza a presviedča ho, že Marica o neho nestojí. Vzájomná náklonnosť Marice a Tasila sa prehĺbi. Opojení vzíjomnou láskou si padnú do náručia. Aj Líza a Župan zisťujú, že sa ľúbia. Marica s Tasilom flirtuje, ten chce rozptýliť jej smútok z toho, že každý ju chce len pre bohatstvo. K Marici sa dostal Tasilov list, že chce ako správca zarobiť peniaze. Urazená Marica Tasila vyplatí. Tasilo jej verejne vyzná lásku a odchádza so sestrou preč.

III. dejstvo. Pred kaštieľom
Marica chce zvládnuť pracovné povinnosti chýbajúceho správcu. Tasilovi napísala pracovný posudok. Neočakávane prišla Tasilova teta s tým, že zadĺžený majetok kúpila a Tasilo nemusí inkognito zarábať. Doniesla mu aj fotografiu nevesty, ktorú mu vybrala. Tá sa však nepáčila ani jemu, ani Marici a tak si obidvaja vyznali lásku.


Premiéra: 20. a 21. december 1996

Hudobné naštudovanie a dirigent: Igor Bulla
Réžia: Peter J. Oravec a. h.
Scéna: Vladimír Suchánek a. h.
Kostýmy: Helena Bezáková a. h.
Zbormajster: Ivan Mráz

Účinkujú
Grófka Marica                                        Oľga Hromadová
Knieža Móric Dragomír Populescu         Igor Lacko
Barón Koloman Zsupán z Varaždína    Peter Schneider
Gróf Tassilo Endrödy-Wittemburg         Ján Babjak a. h.
Líza, jeho sestra                                    Alžbeta Trgová
Karol Liebenberg, Tassilov priateľ        Zoltán Vongrey
Kňažná Božena Rosenthalová              Božena Lenhardová a. h.
Johann Penischek, jej komorník              Ivan Zvarík
Ilonka, priateľka Marice                          Eva Trajlinková
Čeko, Maricin sluha                               Zdeno Stejskal
Eržika, mladá Cigánka                            Eva Lucká
Berko, mladý Cigán                                Anton Kožák

Spoluúčinkuje orchester, zbor a balet Štátnej opery

 

Obrázok nie je k dispozícii

Pokladne a rezervácie vstupeniek

Alica Miklošková

Národná ulica 11, 974 01 Banská Bystrica
infolinka: +421 48 2457 120
email: rezervacie@stateopera.sk

Otváracie hodiny

Po, St, Pi: 13,00 -16,00; Ut, Št: 13,00 - 17,00, v deň konania predstavenia 45 minút pred jeho začiatkom.

Elektronickou vstupenkou sa možno preukázať aj pomocou mobilného zariadenia.