MICHAL HANULA

Dizajnér Michal Hanula, držiteľ Ceny Fóra dizajnu 2012, predstaví sériu výrobkov a prototypov z dvoch oblastí jeho tvorby: detské ihriská a interiérové doplnky. Jeho diela, spracované prevažne z dreva, boli prezentované na mnohých výstavách a získal viacero ocenení (Etudy z dreva, Kruhy na vode, Fórum dizajnu).

Výstava: Michal Hanula

Dizajnér Michal Hanula, držiteľ Ceny Fóra dizajnu 2012, predstaví sériu výrobkov a prototypov, ktoré vznikli v priebehu posledného roka. Vystavené budú dve oblasti jeho tvorby: detské ihriská a interiérové doplnky. Prepája ich Michalov intenzívny záujem o spracovanie dreva, z ktorého je vytvorená prevažná väčšina prezentovaných predmetov. Zhodnocuje jeho vlastnosti funkčné aj estetické, zaujímavo ho kombinuje s inými materiálmi.

Tvorba Michala Hanulu je zakorenená v regióne, v ktorom žije a pracuje - Liptov. Rešpektovanie miestnej tradície mu otvára brány do sveta. Jeho diela boli prezentované na mnohých výstavách v zahraničí, naposledy výstava EXEMPLA v rámci veľtrhu Handwerk und Design Mníchov. Získal viacero ocenení (Etudy z dreva, Kruhy na vode, Fórum dizajnu) a na Slovensku sa radí medzi overené značky.
Hlavným zdrojom inšpirácie mu je príroda. Vychádza z nej prevažná väčšina motívov. Jeho práce prírodu v sebe uchovávajú a dokážu ju preniesť do interiéru, do ľudskej hry, do každodenného života. Podstatnou zložkou Michalovho diela je kvalitné remeselné spracovanie. Zaujíma sa o tradičné postupy, ktoré modernizuje a nachádza im súčasný kontext. Veľký dôraz kladie na výber realizátora návrhov určených pre sériovú výrobu. Vďaka tomu hravý a kreatívny dizajn získava punc luxusu.
Na výstave možno vidieť ukážky detských ihrísk, vytvorených skutočne pre 21. storočie. Umožňujú deťom nielen samotnú hru, ale poskytujú impulzy pre rozvoj fantázie, intelektu a kreativity. Okrem toho je dôraz kladený na estetickú hodnotu, čím zásadne prevyšujú masovú produkciu. Z interiérových doplnkov sú prezentované súbory svietidiel, stolíkov, vešiakov, doplnené drobnými predmetmi. Vystavené kolekcie sú ukážkou produkcie pre konkrétnych zákazníkov.

Mgr. art. Michal Hanula je absolventom Školy úžitkového výtvarníctva v Kremnici, odbor: Tvorba hračiek a dekoratívnych predmetov. V rokoch 1999 - 2005 študoval na Katedre Dizajnu Fakulty Umení na Technickej Univerzite v Košiciach. V súčasnosti pôsobí ako pedagóg na ŠÚV v Ružomberku.

Miesto: Satelit, Výstavný a informačný bod SCD, Hurbanove kasárne, Kollárovo nám., Bratislava
Otváracie hodiny: 13:00 - 18:00, okrem pondelka
Trvanie: 10. máj - 26. máj 2013
Vernisáž: 9. máj 2013 o 18:00 hod.
Kurátor: Peter Šugár
Organizátor: Slovenské centrum dizajnu Bratislava, www.sdc.sk

 

 

Obrázok nie je k dispozícii