DEŇ ĽUDOVÝCH TRADÍCIÍ A PIROHY 2018

V septembri sa začínajú Dni európskeho kultúrneho dedičstva na Slovensku. Popularizujúc miestne kultúrne dedičstvo, SNM - Múzeum ukrajinskej kultúry vo Svidníku je dlhoročným partnerom podujatia a tradične pri tejto príležitosti pripravuje v skanzene Deň ľudových tradícií spojený s medzinárodnou súťažou vo varení pirohov.

Dĺžka podujatia: 5 h

Na celom území Slovenska boli pirohy obľúbeným jedlom, obzvlášť často ich pripravovali v hornatých regiónoch východného Slovenska. To potvrdzuje skutočnosť, že ani dnes nechýbajú v ponuke miestnych hotelov, reštaurácií, pohostinstiev a hostia ich radi jedia.
Pirohy - „pyrohy", „perohy" sa pripravovali z rôznych druhov múky. V jedálničku z konca 19. a prvej polovice 20. storočia bol hlavnou obilninou jačmeň - „jarec". Pšeničnú múku používali na prípravu slávnostných a obradových pokrmov. Osobitné miesto patrilo „tatarčaným" pirohom z pohánkovej múky. Tie sú dodnes považované za najreprezentatívnejšie tradičné jedlo miestnej kuchyne.
Do polovice 20. storočia bolo rozšírených viac druhov pirohov - varených, ale aj pečených z kysnutého alebo nekysnutého cesta. Ich príprava a na ne použité suroviny sa líšili v závislosti od toho, na akú príležitosť sa chystali. Pečené na liste kapusty sa jedli v bežné dni. Veľké pečené pirohy plnené zeleninou alebo zemiakmi boli na „merenďu" (desiatu pri práci na poli) drevorubačom či pastierom namiesto chleba. Varené pirohy sa jedli v bežný deň, predovšetkým však počas sviatkov alebo rodinných osláv. Na plnku sa najčastejšie používala sladká alebo kyslá kapusta, varené zemiaky - „bandurky" v kombinácii s tvarohom alebo bryndzou, ďalej sušené alebo čerstvé ovocie atď. Pre lepšiu chuť sa k zemiakom pridávali rôzne bylinky (mäta), čerstvé alebo sušené huby. Chuťové vlastnosti sa zvýrazňovali pomastením topeným maslom, niekedy slaninou, pre deti sa často varili pirohy na sladký spôsob, posypané sladkým mletým makom a pod.
Treba pripomenúť, že až do 80. rokov 20. storočia sa pirohy jedli spolu z jednej misky.

Deň ľudových tradícií a Pirohy 2018 sa uskutočnia v areáli skanzenu
9. septembra 2018 (nedeľa) od 13.00 do 18.00 hod.
Ako každý rok, návštevníkov čaká pestrý folklórno-etnografický program, tohto roku v podaní FS Makovica, Piňazi De? feat. Makovicky divky, spojený so slávnostným uvedením videoklipu O polnoci jánskej noci...
Vystúpi hosť z Ukrajiny: sólist Poltavskej filharmonie, zaslúžilý umelec Ukrajiny MYKOLA HARMAŠ.
Bude ochutnávka pirohov od župana, tombola a možnosť občerstviť sa vo furmanskej krčme. Nezabudli sme ani na rodiny s deťmi, a tak na tých najmenších čaká zábava na kreatívnom ihrisku.
Súčasťou podujatia je prezentácia tradičnej remeselnej výroby, ponuka včelích produktov, pestovateľská a drobnochovateľská výstava.

Pozývame milovníkov folklóru, remesiel a tradičných jedál!
Prežite pekný deň v krásnom prostredí národopisnej expozície v prírode a svojou účasťou prispejte k podpore našich kultúrno-historických hodnôt.

Vstupné 1,50 €

Deti do 12 rokov zdarma

Mediálni partneri SNM: RTVS, PRAVDA, TA SR

 

DEŇ ĽUDOVÝCH TRADÍCIÍ A PIROHY 2018

Pokladne a rezervácie vstupeniek

SKANZEN

Nad svidníckym amfiteátrom, 089 01 Svidník
infolinka: +421 54 245 10 01
email: sekretariat-muk@snm.sk

Otváracie hodiny

Národopisná expozícia v prírode (skanzen) SNM-MUK sa nachádza 1 km od centra mesta, 200 m od hlavnej cesty smerom na Bardejov.


Otváracie hodiny

Máj - október:
pondelok - piatok od 8.30 do 18.00 h.
sobota - nedeľa od 10.00 do 18.00 h.


November - apríl: len vopred ohlásené návštevy

Inštitúcia prijíma kultúrne poukazy.