NÁRODNÁ CENA ZA DIZAJN 2013

Národná cena za dizajn 2013 prezentuje verejnosti výsledky celoštátnej dizajnérskej súťaže.
Výstava vo výstavnom a informačnom bode Satelit v Hurbanových kasárňach bude verejnosti prístupná v čase od 1. 6. do 30. 6. 2013.

Súťaž Národná cena za dizajn vyhlasujú bienálne Slovenské centrum dizajnu a Ministerstvo kultúry SR za spoluúčasti MH SR a MŠVVŠ SR.
Súťaž je otvorená aj pre dizajnérov, výrobcov, grafických dizajnérov a klientov, ale aj pre študentov dizajnu, aby mohli konfrontovať svoju prácu v širšom meradle, získavať kontakty s praxou a naopak, ponúknuť výrobe inovatívne koncepty.

V jedenástom ročníku NCD sa do súťaže zapojilo celkovo 156 prác, v kategórii produktový dizajn 68, v kategórii komunikačný dizajn 33, v kategórii študentský produktový dizajn 43, v kategórii študentský komunikačný dizajn 12.

Prihlásené dizajny hodnotila v dňoch 27. - 28. 3. 2013 jedenásťčlenná medzinárodná porota v zložení: Pavel Masopust, dizajnér - predseda poroty, členovia - Anton Bendis, dizajnér, Lenka Žižková, teoretička dizajnu, ČR, Róbert Paršo, grafický dizajnér, Jacek Mrowczyk, grafický dizajnér, Poľsko, Monika Bajlová, grafická dizajnérka, Mária Rišková, teoretička dizajnu, Tibor Uhrín, dizajnér, Maroš Schmidt, dizajnér, Zuzana Šidlíková, dizajnérka, teoretička dizajnu, Bibiána Laluhová, riaditeľka Odboru medzinárodných aktivit NARMSP.

Porota rozhodla o udelení jednej Národnej ceny za dizajn 2013 a to v kategórii produktový dizajn.
Toto najvyššie ocenenie získala odevná kolekcia The Era, dizajn Dana Kleinert, výrobca SG Trading s. r. o., Nitra.
Po prvýkrát v histórii konania súťaže využila porota právo neudeliť cenu - nebola udelená Národná cena za dizajn 2013 v kategórii komunikačný dizajn, namiesto nej bola udelená jedna Cena za dizajn 2013 naviac. V zmysle nových súťažných podmienok bolo teda udelených okrem hlavnej ceny 5 Cien za dizajn 2013.

 

Obrázok nie je k dispozícii